Alpha Lipid

Photobucket
June 2019
M T W T F S S
« Jul    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Categories

Archives

Where Moms Unite



Preloved Graco Exersaucer - For Sale

Saya ada satu exersaucer (used) untuk dijual sebab dah terlampau banyak mainan di rumah.
graco-exersaucer

Item: Preloved Graco Exersaucer

Used item in good condition.
Very good investment for your child.
Alot toys for kids to explore.
Very stable.

  • 3-position height adjust grows with your baby.
  • For children weighing less than 30 lbs or up to 32 inches tall, able to sit upright unassisted and unable to walk.
  • Item has a gentle rocking motion and 360* swivel seat.
  • It has  interactive toys to help develop sensory and motor skills.
  • Wrap around machine washable seat.

Give me the best price. Item ada di Mutiara Damansara.

Musical Activity Dashboard

Musical Activity Dashboard

Very excellent condition. 99% as new
(with box & batteries)

FISHER PRICE MIRACLES & MILESTONES MUSICAL ACTIVITY DASHBOARD
Soothing songs and soft, twinkling lights keep baby calm and content!

A selection of songs, sounds, lights and activities stimulates the senses and enhances baby’s development—even when riding in the car! This fun-filled dashboard fits right on most 3- and 5-point car seats. It’s machine washable with electronics removed. And there’s a handy remote control for the driver, or baby can start the fun!

Requires 3 “AA” (LR6) alkaline batteries for dashboard (included).
Requires 2 “AA” (LR6) alkaline batteries for remote (not included).

HOW FISHER PRICE DEVELOPED MIRACLES & MILESTONES TOYS:

1. Pattern & Colours
are carefully selected and arranged for a young infant’s visual skills.

2. Smiling Faces
with a bold outline help baby focus.

3. Music & Voice
with a clean, simple style are easier for babies to hear.

4. Textures
invite baby to touch and explore.

5. A gentle pace
for lights and movement makes sure baby isn’t overwhelmed.

* please note: not every toy includes every feature.

HOW YOU CAN ENCOURAGE YOUR BABY”S DEVELOPMENT:

1. Seeing
Stimulate baby’s sense of sight with bright colours and high-contrast patterns.

2. Hearing
Talk and sing to your baby often, sharing simple sounds, clear music and your own loving voice!

3. Moving
Encourage baby to practice motor skills by rewarding movement with fun, entertaining responses.

4. Exploring
Offer a variety of textures for your baby to touch and discover.

5. Interacting
Play together everyday to bond with your baby while taking delight in new developments.

Ages: 6 months & up
Item Size: Dashboard measures approx. 34 x 23 cm
Package Size: approx. 21.5 x 39 x 8.5 cm

Share/Save/Bookmark


Birhday Party

Yang dah lepas lama dah ni. Baru rajin nak mengupdate. Wakakaa..

Ni entry pasal sambutan birthday kami laki bini yang diadakan pd 16th june aritu. Gilosss dah lama kan? Takper laa eh. Kira halal lah..

Me with SIL, Kak long n MIL.

Me with SIL, Kak long n MIL.

Meriah jugak laaa dengan kehadiran In-Laws, Mak n abah n kak long sefamily. Syiok jugak.. maybe next time boleh buat lagi. Ingat anniversary ni nak buat makan makan pulak. Alaa.. jemput kaum keluarga jer la. Eh.. anniversary nanti dah bulan posa. Hihihih.. Tak jadiklah..

Ada laa dapat sket sket hadiah dari semua. Dari dahling jer tak dapat lagi ni. Yelah, masing masing tak tau nak apa. Nanti nanti lah kut.. slow slow. Nanti ada benda yg berkenan, baru bagitau. Kalau takder, simpan lah dulu. Lagi lambat, lagi boleh hadiah mahal. :p

Penimbang tepung pun dah beli. Yang pakai jarum jer. Yang rosak tu digital.. lagi best kut tapi biasalah.. bos suh pakai jarum punya. Alasan : orang dulu dulu timbang pakai ni jer buat kek.. menjadik jer jugak ! Jawapan : Ok laaaaaaa (tak ikhlas !)

P/S : Teringin nak g cuti cuti malaysia laaa dahling. Bila?

Share/Save/Bookmark


The Best Gift Ever

My Bundle of Joy !

My Bundle of Joy !

P/S : The best gift ever. Terima Kasih Tuhan

Share/Save/Bookmark


Ringkasan cerita untuk minggu ini

18 Jun aritu, gua n family balik ke Kb. Main reason sebab ada appt untuk vacc. si Hazel lah kan. Besok baru nak balik rumah semula. Ahhh… malas pulak rasa travel gini. Malas nak packing n menunggu. Apa? Balik Kb jer laa senang kan? Nak nak boss dah sound, kalau second baby.. kita ‘create’ kat kb. Adoi..

Untuk bulan ni (June), banyak betul besday yang di celebrate. Next entry lah baru boleh nak citer. Ni pakai laptop kecik boleh masuk poket belakang seluar jean sangatlah tak memuaskan nafsu gua. Gua suke yang besar.. baru sedap sket.

Hazel dah selamat di cocok pagi tadi. Berat baru 5.3kg and tinggi 62cm. Ikut mummywan kut.. kecit genit jer. Kalau ikut memi punya side.. semua lonjong cam pokok kelapa (bukan pokok kelapa bantut tu).

No gambar sebab malas nak transfer gambar dari kamera. Besok laaa eh..

P/S: Rasa sakit hati pulak buat entry tak ikhlas camni. Sorry kawan  kawan. Besok kita create entry penuh keikhlasan dan kasih sayang ok. x0×0

Share/Save/Bookmark


Happy Birthday Dahling

Happy Birthday to my husband yang terchenta, Mr J. Semoga panjang panjang umur, murah rezeki (jangan lupa pass sikit kat si isteri ni haaa) and semoga kita happy happy joy joy sampai akhir hayat. Phewittttt!

Happy Birthday and happy dadda’s day :D

xOxO

We love you so much Dadda ♥

We love you so much Dadda ♥

Share/Save/Bookmark


What You’ve Missed ..

Banyak benda berlaku sepanjang ketidak aktifan gua dalam blog ni. Hazel dah boleh meniarap, dah boleh buat muka geram sambil genggam tangan ala-ala penumbuk (cam gua heran :P) and besday Ayuni (my niece, anak kak long). Mana lagi dengan ke’happy’an melantak pulut deghoyan lagi. Heavennnnnn sangatttt !!!

Birthday Girl, Mak tok n Tokwan with Hazel.

Birthday Girl, Mak tok n Tokwan with Hazel.

Saja nak enterframe.

Saja nak enterframe.

Photo taken during Ayuni’s Birthday Celebration kat rumah kak long. Yang ke 8 tahun gitu. Dah besar dah.. dulu kecik jer. Lonjong jer lebih time baby.. dah besar ni.. memang lonjong rupanya. Wakakaka.. ampun ! Takder menu special pun. Cake n KFC jer. Gua saja jer nak enterframe. Kut ada yang kata “time dah gemuk, naper tak letak gambar dalam blog?” Nahhhh.. hamek gambar gua tengah minum milo ais beli kat drive-thru KFC kota damansara yang sucks.

Hazel dah boleh meniarap. Syabashhh bette !

Hazel dah boleh meniarap. Syabashhh bette !

Mulut ternganga sebab dahaga sangat. Letih meniarap :P

Mulut ternganga sebab dahaga sangat. Letih meniarap :P

Shabash bette. Dah boleh meniarap dah .. ni pun takder test test. Tup tup terus meniarap. Memi bangga-bangga ni. Kembang kembang hidung memi time nampak Hazel dah meniarap. Tapi awat yang muka tu takleh nak kaver langsung. Cam begitu susah payah betul meniarap. Hihihihi… sehabis daya ke cek oitt?

Sejak baru boleh meniarap ni, bangun tidur pun terus meniarap. Aritu, tengah tido.. tup tup sambil pejam dia meniarap. Pastu, terus nanges sebab terjaga n letih meniarap. Pelik anak dara gua ni.. Pelik macam dadda dia.. tapi takper. I lef u :D

Baru lepas salin diaper. Yeyyy.. beli dah Munchkin punya changing mat

Baru lepas salin diaper. Yeyyy.. beli dah Munchkin punya changing mat

Aritu kan kata duk berkenan nak beli munchkin diaper organize tu. Ni haaa.. dah beli. Wahahahaha.. nak seribu daya. Cantik mata memi pandang time salinkan diaper Hazel beyak. Diaper busuk pun ok jer.. memi salin dengan penuh senyuman sambil kembang kuncup lubang hidung menahan bau. :beurk:

Hazel's smiling !

Hazel's smiling !

Susah ok nak capture ni. Kena tutup flash plus kene act macam rileks rileks. Actually, dia kuat sengih dah lately tapi bukan in front of the camera ke, henpon ke, strangers ke.. kecuali kalau dipuji. Oh anok! Kecik kecik dah dahagakn pujian gitu. Tak cukup ke hari hari memi puji before kasi mandi? Eh.. dia jugak mesti pandang muka dadda dia bila petang. Kalau tak, akan meragam ok. Dasar anak bapak betul. Hihihihihhi..

P/S : Besok birthday dahling dah. Hadiah still tak beli. Oh noooooo !!!! Hazel… tolong memi !!!!

Share/Save/Bookmark


Projek Dalam Otak !

Bukan taknak update tp currently ada macam macam projek dalam otak. So, otak takleh nak pikir any idea untuk buh dalam blog. So, blog pun tak berupdate. Harap maklum..

Project Pertama : Nak bake a cake sekali deco untuk birthday dahling on the 15th ni. Resipi dah ada.. thanks to Nurul Babycakes.

Project Kedua : Eh..dah takder project dah. Wakakaka.. taklah. Project nak jahit langsir untuk bilik cik kacang. Kain dah ada.. mesin jahit pulak buat hal. Huhuh..

Project Ketiga : Nak buang semua bulu yang tak sokaaa !!!! Ni projek kena tunggu mak datang. Boleh dia tgkkan cik kacang.. sejam jer pun nak pergi buang semua tu.

Project lain : Memikirkan banyak hal. Dahling ajak settle down kat New Castle dah. End of this year.. cam cepat eh? Tapi ada project nak buat jugak time kat sana. Tengok laaaa.. kene pikiaq lebih sket tang tu..

Dah.. takleh nak sambung. Nak terbeyakk !!!

P/S : Sauna pant yang ada duk jual tu berkesan ke eh?

Share/Save/Bookmark


Di sengat lebah yang kiut ;D

Hari jumaat lepas, ke Ikano. Tujuan utama? Nak makan chee cheong fun di Kluang Station sambil berjalan jalan lah. Apo laie kan? Nak carik jugak kasut untuk diri sendiri sebab takder kasut yg cun pun nak dipakai bila kuar berdating bersama suami dan anok.

Hari ni kuar, si kacang telah bertukar menjadi si lebah yang kiut. Baju lebah dan sock lebah (gambar lebah, bukan macam lebah) dan sock lebah yang di beli di Chinta’s Closet (akan cerita nanti)

Si lebah kepenatan lepas terbang sana sini

Si lebah kepenatan lepas terbang sana sini

Macam biasa lah .. emak emak kan, bila pergi mestilah ke baby room. Dah kasi ( . Y . ) dan menukar diaper Hazel.. gelak gelak n amek gambar ngan dahling dulu. Bilik baby dia kecik jer.. simple jer sangat.

Bilik baby di tingkat 2 (sebelah FOS)

Bilik baby di tingkat 2 (sebelah FOS)

100604_204045

Sekali .. dah balik rumah.. aiseh dangdut ! Changing mat Hazel tertinggal. Semalam pergi balik carik.. dah takder. Sedihnya.. mahal ok. Nearly RM100 adalah sangat mahal for me. Sedihlah pulak.. last last semalam beli mat bodo Mothercare rm18. Kecik toek jer.. tapi adalah cita cita di hati untuk membeli Munchkin Travel Diaper Changing Kit. Style sangat.. pink kaler lagi. A bit mahal lah.. tapi sangat cantek n aper eh nak sebut. Cam banyak kegunaan lah. Worth the price .. for me!

Cantek kan? Memang berkenan. Siap ada padding untuk kepala baby. Nak nak kalau kene tukar dalam flight. Kesian ok.. firefly kalau naik, tukar diaper.. atas toilet seat. Ada ka patut? Makin leper kepala baby gua. Huhuhu.. dahling, i want this! Nak permission jer ni.. pitis nyaaa gua ada :D

Eh, still tak tau apa mau beli untuk besday dahling. Kena beli 2 gifts. One is from lil kacang n one from memi. From lil kacang tu.. pakai duit dadda lah eh? Wahahaha.. memi tak cukup bajet. Any idea? Taknak perfume sebab perfume dia.. ya rabbi.. penuh counter dah. Last year beli sepasang Polo Haus punye baju n pant. This year any idea tak? Bukan opis opis punya item eh.

Oh! Untuk pengakhiran entry hari ni.. nikmatilah senyuman Cik Hazel ketika bermain dengan abe hensem ku. Kena snap tanpa disedari sebab kalau dia nampak kamera.. muka terus serius balik. Takkan anak dara gua berlagak macho? :((

Alololoooo... geramnyeh!

Alololoooo... geramnyeh!

P/S : Tengah pikir pikir bila mau start berjogging. Sayang nak tinggal cik kacang di rumah ni.. huhuh

Share/Save/Bookmark


Selangkah ke alam..

yang tak misteri langsung. Cik Kacang dah start weaning pada umur 4 bulan 3 minggu ++. A bit early lah kan sebab dr suggest pada umur 6 mths. Last month, dr suggest suh start pada umur Hazel 5 mths pulak. Tapi datang mak n abah yang beriya iya kata Hazel dah boleh makan, maka saya menurut perintah jer lah. So, time kuar ngan mak n abah ke Giant aritu, sempat lah rembat My First Rice Cereal by Heinz. Try bagi makan.. nom nom nom.. makan betul si Hazel. Wahhh..

Besoknya, ke Toys R Us pulak ngan daddanya. Beli Heinz Mashed Food pulak. Terlebih tgk punya pasal, g beli yang organic. Mahal lah sket. Beli yg ada tulis for 4-6 months tu. Tutup jar kaler biru.

Beli dua jenis. Satu Golden Vegetable Mash n satu lagi Sweet Baby Vegetable. Untuk 1st day, Hazel hanya makan rice cereal yang dibancuh dengan milk. Memi’s milk of course. Second day, Hazel makan rice cereal untuk breakfast n mashed food untuk lunch. 1st time makan mashed food kut, berkerut kerut muka. Kiut !

Aummmm...

Aummmm...

Tangan sapo laaa cam giant tu? Wakaka.. Siap berkerut kerut muka si kacang ni time di suap. Geram jer.. tapi memang habislah. Satu small jar tu dalam 2-3 kali serve. Yelah, lepas dibuka.. tahan 48 jam jer.

Budak yang perasan perasan dah besar nak lap mulut sendiri :p

Budak yang perasan perasan dah besar nak lap mulut sendiri :p

Tengok laa.. dia buat muka gangster. Ingat dia buat muka gitu… abes gangster lah? Piiraaahhh.. Kembangkan hidung, mulut cebik, tangan tunjuk penumbuk. Rambut paling tak boleh blah.. wakakak. Funnyyyyy !!!

Ader ke patut mengunyah sambil kangkang?

Ader ke patut mengunyah sambil kangkang?

Ni apa punya pesen lah anak dara gua ni. Memang laaa memi & dadda layan rock kangkang tapi time makan tak baik laaa kangkang kangkang ni. Kalau mak mertua nampak, kan dah kene potong markah nanti. Lambat suap, di belasahnya kunyah tangan sendiri.

YouTube Preview Image

P/S : Masih belum rajin nak buat makanan sendiri. Wahahaha.. kita beli jer laa jar food tu banyak banyak. Toys R Us kan ada.. :P

Share/Save/Bookmark


Mahukan Jawapan.. ASAP

Tajuk beria ia jer kan? Tapi betul laa. Serius perlukan jawapan secepat mungkin ni.. cewah. Saja jer .. nak buat gempak lebih.

  1. Saper tau paed yang best best (peramah, kerjasama yang bagus n paling penting.. pakar lah) area damansara? Ingat nak start tukar paed Hazel lah. Dah nak slowly terminate paed yang ada sekarang.
  2. Mana mau beli mesin jahit best best secondhand punya? Ada sket mau jahit jahit. Mesin jahit cap ayam yang ada sekarang memang ayam betul laa. Jahit kain tebal sket.. abes jahanam. Bikin hilang gua punya sabar jer..
  3. Apa petua mau kurus tp still breastfeeding? Ai takut abang hensem ai lari carik orang lain.. bini dia dah gedempol. Sob sob.. sedih.  =(
  4. Ada lagi ke soklan eh? Ada kut tapi tak terpikir sebab cik kacang duk merengek manja.. gerammm !!!

P/S : Happynyer dapat saksikan sendiri Hazel meniarap utk kali pertama. Memi proud of u .. baby. Kiss kiss ..

Share/Save/Bookmark