Alpha Lipid

Photobucket
June 2010
M T W T F S S
« May   Jul »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Categories

Archives

Where Moms Unite



Selangkah ke alam..

yang tak misteri langsung. Cik Kacang dah start weaning pada umur 4 bulan 3 minggu ++. A bit early lah kan sebab dr suggest pada umur 6 mths. Last month, dr suggest suh start pada umur Hazel 5 mths pulak. Tapi datang mak n abah yang beriya iya kata Hazel dah boleh makan, maka saya menurut perintah jer lah. So, time kuar ngan mak n abah ke Giant aritu, sempat lah rembat My First Rice Cereal by Heinz. Try bagi makan.. nom nom nom.. makan betul si Hazel. Wahhh..

Besoknya, ke Toys R Us pulak ngan daddanya. Beli Heinz Mashed Food pulak. Terlebih tgk punya pasal, g beli yang organic. Mahal lah sket. Beli yg ada tulis for 4-6 months tu. Tutup jar kaler biru.

Beli dua jenis. Satu Golden Vegetable Mash n satu lagi Sweet Baby Vegetable. Untuk 1st day, Hazel hanya makan rice cereal yang dibancuh dengan milk. Memi’s milk of course. Second day, Hazel makan rice cereal untuk breakfast n mashed food untuk lunch. 1st time makan mashed food kut, berkerut kerut muka. Kiut !

Aummmm...

Aummmm...

Tangan sapo laaa cam giant tu? Wakaka.. Siap berkerut kerut muka si kacang ni time di suap. Geram jer.. tapi memang habislah. Satu small jar tu dalam 2-3 kali serve. Yelah, lepas dibuka.. tahan 48 jam jer.

Budak yang perasan perasan dah besar nak lap mulut sendiri :p

Budak yang perasan perasan dah besar nak lap mulut sendiri :p

Tengok laa.. dia buat muka gangster. Ingat dia buat muka gitu… abes gangster lah? Piiraaahhh.. Kembangkan hidung, mulut cebik, tangan tunjuk penumbuk. Rambut paling tak boleh blah.. wakakak. Funnyyyyy !!!

Ader ke patut mengunyah sambil kangkang?

Ader ke patut mengunyah sambil kangkang?

Ni apa punya pesen lah anak dara gua ni. Memang laaa memi & dadda layan rock kangkang tapi time makan tak baik laaa kangkang kangkang ni. Kalau mak mertua nampak, kan dah kene potong markah nanti. Lambat suap, di belasahnya kunyah tangan sendiri.

YouTube Preview Image

P/S : Masih belum rajin nak buat makanan sendiri. Wahahaha.. kita beli jer laa jar food tu banyak banyak. Toys R Us kan ada.. :P

Share and Enjoy:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google

Share/Save/Bookmark

Related posts:

  1. Sampai Hati Hazel Buat Memi Camni :( Hello there! If you are new here, you might want...
  2. Dah 12 weeks dah. Sekejapnyaa.. Hello there! If you are new here, you might want...
  3. Selamat Berpahala Hello there! If you are new here, you might want...
  4. Happy Mother’s Day :D Hello there! If you are new here, you might want...
  5. I love my BFF Hello there! If you are new here, you might want...

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.


8 comments to Selangkah ke alam..

  • mmg cepat sgt. tapi kalau paed dah advise suruh mkn .. buat jer lah.. cik pah rasa lagi bagus buat baby food sendiri tau. lebih puas.. nikmat dia lain macam sket.

    • Berat dia cam tak banyak naik aritu..
      Plus time orang makan, dia yang sibuk mengunyah air liur.. hihih
      Nak buat sendiri tu maybe bila dia dah start makan banyak laa kut :D

  • Mama Datt

    ha ah nonie. buat sendiri makan dia. lagi jimat. bleh mempelbagaikan.. :)

  • hihi.. same laa.. kite pon lom buat makan sndiri.. sbb nye blender kat umah subang.. blender kat umah bapak ni blender cili laa plak kan.. huhuhu…

    ayden pon suke makan heinz ni tapi custard vanila.. his favourite.. ;)

    • Blender yang food processor boleh gak tak?
      Tak rajin lagi nak buat sebab dia makan sket sket jer..
      Rice cereal pulak better beli jer..

      So, nanti nanti lah kan.. hihih
      Custard vanilla Hazel takleh makan lagi..
      Kena tunggu umur 6 mths

  • wah weaning ok lah tu mkn jar food..
    hazeeel gambatte!! ala bestnye pkai kan hazel baju kaler pink! kiutnye die…kangkang mase baby tetap comel…mak mertua tak tolak markah nye…tambah markah adele sbb die fikir “ohh budak ni aktiiiif..baguuuus!!!!” hehe

    • Yeay dira..
      Hazel banyak sangat baju pink sampai pening kepala mummywan dia..
      Memang aktif sangat..
      Sekrang, bila orang suap.. dia g celup tangan dalam mangkuk makanan dia..

Leave a Reply to nonie

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">

:p 8) :lol: =( :8 ;) :(( :o: :[ :) :D :-| :-[) :bloody: :cool: :choler: :love: :oups: :aie: :beurk: