Alpha Lipid

Photobucket
May 2010
M T W T F S S
« Apr   Jun »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Categories

Archives

Where Moms Unite



Serius ! Tak masuk akal !

Baru tau arini (baca status kat FB) kata kerajaan suruh bagi cuti sehari dalam seminggu dan kasik maid pegang passport. Sungguh tak masuk akal. Serius la.. diorang ni dah buat kajian bersungguh ke? Boleh kalau nak cuti, gua potong jer gaji.. hamek obat!

Ida rocker pernah bagitau. Laki dia tepon n bagitau kata maid dpt cuti sehari tiap tiap minggu. Gua jawap senang jer.. takder dalam kontrak pun? Mengada ngadalah ko nak cuti bagai.

Tadi baca blog diana si epal hijau. Memang senang keje maid ni. Cam Ida rocker tu haa. Bangun.. kul 6am. Vacuum & mop (hari hari). Itupun dengan tak seikhlas hati ok. Kedegang kedegung bunyik. Kerusi meja makan jatuh laa. Buat keje tah apa apa. Basuh baju cuma baju baby jer. Itupun kadang2 tak bersih. Iron baju asal boleh sampai jahanam baju pun ada. Iron sampai berkerak. Saper tahu cara nak hilangkan kerak iron tu eh?

Masak memang tak payah. Dia masak untuk dia makan jer. Sampai abes cili, siap tak bagitau.. nak masak tau tau cili dah abes. Bila tanya, dia jawap senang jer “saya kalau nggak ada cabai, nggak lalu makan. bagaimana tu?” Eh eh.. bila tanya nak pesan apa, takder mende. Bila orang beli, ko abeskan pulak. Bukan nak berkira, kalau dah abes.. pandai pandai laa bgitau. Masuk tengahari, memang rileks dah dia ni. Gi duk bersidai kat tepi pagar. Borak ngan maid orang sebelah. Tak pun, buat mesyuarat kat dapur belakang tu haa. Buat keje nak laju laju. Belakang ke bawah lemari ker haram dia nak sapu/vacuum. Nak kena ajar camner nak vacuum bawah lemari. Jadik keja laaa hai..

Basuh cawan, tak keringkan betul btul.. terus simpan dlm kabinet. Berbau laa cawan tu. Jemur baju.. tak sempat kering dah angkat. Terus iron .. tau tau busuk bau lembap baju tu. Eiii… tensi jugak laa. Dah nak setaun pun duk lembap lagu tu jugak. Lagi nak cuti sehari every week? Dari bagi cuti, baiklaaa kerajaan ni buat training kat maid ni semua. Baru laa takder kes kena dera. Ntah ke sebab kuaang ajar sangat kut. Cam si Ida rocker ni laa. Kurang ajar boleh tahan. Siap pernah sound MIL, jgn tegur dia sebab dia tengah bad mood. Ewaaaa ewiiii.. tinggi pangkat ko! Nasib gua takder di tempat kejadian. Kalau tak, tau laaa apa nak jawap. Itu hari pun, duk pesan laa keja yang dia kena buat  dia boleh buat tak tau.Cam orang pekak tau.. “Ni dengar ke tak ni? Bisu eh? Tak leh nak menyahut.. ” Dia jawap “saya serba salah lah. nanti saya cakap ok.. pun salah. diam pun salah ” memang laaa dia cakap ok tapi kalau ok sampai tinggi tone cam nak gaduh gua sound lah. “opk ok.. keja tak buat jugak” Memang buleh buat orang darah tinggi tau dia ni. Period pun satu hal.. semua jenis pad dia suh beli. Yang ada wing lah, yg untuk malam lah. Yang itu lah.Siap nak rm50 sebab nak beli pewarna rambut. Rambut dah beruban.. Huhuhu

Thanks to SIL, dia willing nak tukar maid dia yg baru ni ngan Ida. Lega betul rasa.. Takder can dah laa dia nak tidur kangkang petang petang. Good good very good!

P/S : Hazel dah kene jab Pneumococcal ari ni. Dr suggest dia kene start makan nestum next mth sebab berat tak naik dengan cun. Ala ala supermodel dah anak dara gua tu. Hihih

Share and Enjoy:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google

Share/Save/Bookmark

No related posts.


10 comments to Serius ! Tak masuk akal !

  • yang, part maid tuh ai xleh komen sebab ai xder maid. tp kalo spesis IDA @ maid kak D tuh, cam rugi je bg cuti..

    yg seterika berkerak tuh soh dia kikis ngan pisau masa dia tgh2 panas tuh.. xpun iron ketes sokkabar basah / daun pisang smpi kering / daun pisang layu.. hehehe..

    cik “kace” xdemam kena jab? :D

    • Alooo mama datt
      Memang tensi lah
      Nasib skang dah tukar maid
      Lega berkoyan koyan

      Cik kace demam juga malam tu
      Cuma tak teruk sangat sebab cepat cepat kasi ubat lepas kene jab tu

  • Nonie, itulah rencah hidup kalau ada maid, buat sakit hati and rasa nak naik darah je… bila dah takde, mmg kita keje penat, tapi at least takdelah mata yg menyakitkan hati, dah nak dekat setahun takde maid, so far still ok, cuma takdelah masa nak berjimba - jimba cam dulu, nak keluar memana, kena bereskan rumah, husband musz plak jenis yg cerewet and x suka rumah sepah, sib baik dia ringan tulang sekali.. takpe sabar yek, tp memang kerajaan kena kaji balik perjanjian tuh, sebulan sekali oklah kot… :love:

  • ya ampunn.. kuat kan iman ku.. wakaka.. kite plak yg tensyen bace pasal si rocker ni kakak.. syukur laa bukan maid kite.. eeee.. mauh ler ilang sore sakit tekak bagai dok jerit kat org gini.. huuu… leh ilang saboooo!

    so skang ni no more ida rocker??? yippa!!

    kazen kite sorg.. ade maid.. maid die.. org siam.. mak aih kuang ajo.. die pk die sdare tak sedo awak hanyelah maid.. dok kutuk2 family kitorg kow2.. rase nak tempeleng je.. haa ni meh nk citer pasal die kat blog kite.. huu..

  • salam memi hazel..

    dulu cik pah pernah ada maid gak.tapi cik pah dah berhentikan dia.. sebab .. dia suap nasi kat baby cik pah yg baru umur 2 bulan. my baby waktu tuh fully breasfeed. dia cakap baby lapar sebab tuh dia suap nasi. sesuka hati mak bapak dia jer kan.. lagi satu dia kata kalau dia lah jadik mak.. dah lama dia bunuh budak kalau asyik nangis jer.. ishh physco sungguh.. satu pengalaman pahit betul..

    n keep up breasfeedkan hazel yer..

  • mokcik ida

    nonie,mokcik rasa la,better nonie xyah amik maid..mokcik cadangkan buang je ida rocker tu.. hehehe..

Leave a Reply to Mama Datt

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">

:p 8) :lol: =( :8 ;) :(( :o: :[ :) :D :-| :-[) :bloody: :cool: :choler: :love: :oups: :aie: :beurk: