Advert

Go to Mama Panda's FB Page
Archives
Categories
Calendar
April 2014
S M T W T F S
« Mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Instagram
 

Stress

Stressnya hari ni….

Pagi ni hantar hazel gi skool. Balik fari hantar mek tu… terus siap2. Siapkan ebok…. nak g spital. Vacc utk 5 bln dgn rota sekali.

Minyak kereta pulak merah pulak. Sampai spital perdana, ya rabbi…. darah tinggi gua. 30 min tawaf spital carik parking. Boleh sewel ok. Hampir menangis jugak la…. dengan ebok boring.. tawaf ke 10 dah start nanges dah…

Atas belas ehsan abg guard… dpt la parking last2. Tp stress tetap stress sbb dah buang masa duk carik parking… takut sgt tak sempat amek kakak jayjel pulok.

Stress seorang surirumah merangkap supir….

image

P/S: ephyra promo… sekotak rm180 je starting 28 april ni. Faster faster… book ur box today….

Trauma Kek Batik

Last week buat kek batik. Boss request… kalau tak, takde mananya gua nak buat. kenapa?? Haa.. meh nak citer..

Dulu.. dalam 11 tahun yang lalu, masa tu orng kata cinta baru nak brputik… cewah. Gua duk rumah kaklong di selayang. Siang rumah tu memang takdak orang la kan. Boring… teringin nak buat something. Oven takdak.. maka belila barang buat kek batik. Cita cita kena tinggi.. walaupun 1st time nak buat kek ni.

Dah siap .. makan gua pun semangat kesukanan ok. Potong n susun dalam bekas. Almaklum ler.. satgi tu nak g dating. Boleh la jamu .. amek amek hati. Hahahaahadoi..

Masuk dalam kereta…. dengan penuh semangat gua pun tunjuk laaa… “gua ada buat kek batik, lu mau rasa tak?”. Efek sampingan.. mata terkelip kelip.. senyum kontrol kontrol manis.

Sekali dia kunyah…… aaaaaa…… liaaatttttt hoi. Hahahaha. Liat seliat liat alam. Memang boleh nangis nak kunyah… liatnya tiada tandingan. Hahaaha. Maluuuuuu gua. Maluuuu hoiiii… malu takdak dah … Ku campak bekas kuih ke seat belakang. Sampai hati ko kek batik. Malu aku ni.. 3 keturunan tak hilang tau. Dia pulak macam .. camne nak makan ni. Liatnyaaaaa…

Nak kaver malu.. gua cakap.. cicah air panas ok kut. Hahahaahaha. Ok. Satu, dah termalu pasal liat sangat. Dua, kenapa aku ringan ringan mulut nak jawap cicah air tu..

Yer, sampai sekarang ok, dia ulang menda alah tu. Siap masa request tu “ala nonie, tu dulu.. 10 tahun yang dulu.. sekarang mesti dah jadik punya” Yer, dua cakap gitu.. dia tak tau, gua punya nervous memang abes maksimum. 11 tahun yang lepas memang nekad, taknak dah buat kek batik. Takkan dah buat..

Akhirnya, lepas boss request… gua terpaksa buat. Bukan la macam benda tu paksaan.. tp yelah. Takut tak jadi macam dulu. Trauma la katakan.. haha. Sambil buat tu.. ditemani saper lagi kalau bukan Chef Jayjel. Mulut kumat kamit baca macam2 doa. Boss usaha gi beli biskut marie lah.. sampai 2 paket dibelinya. Beli telur lagi.. arghh.. 

Mujur tak seliat dulu. Hahah. Dan tak perlu celup air panas. Wahahaahaa..

p/S : yer.. asek hahah sebab gua menaip sambil tergelak. Teringat weh.. hahaha.. malu !

Selamat Tinggal MH370

Takziah buat semua ahli keluarga dan sahabat handai krew dan penumpang penerbangan MH370 yang disahkan berakhir d tengah lautan hindi. Buat yang rajin sangat baca blog2 yg penuh dengan teori dan spekulasi tu... silakan tapi tak perlu inform saya. Tak perlu share pun. Andaian yang dibuat oleh blogger yang tiada langsung kena mengena dan tiada kaitan dengan kejadian yang berlaku.. janganlah kita amek kira. Ini misi yang turut disertai 26 negara. Andainya ini konspirasi.. maka 26 negara terbabit. Bukan calang.. 

Kita juga sama sama la berdoa agar mereka yang di China tu belajar belajar menerima berita ni dengan redha. Mungkin keredhaan itu tiada dalam kamus hidup mereka.. tp mana tahu.. doa doa kita ni... bertenang sket mereka kat sana. Bahaya juga.. orang kalau jenis susah terima kenyataan ni.. boleh bawak ke gila. Apa pun, berat mata kita memandang.. berat lagi bahu yang memikul. Kehilangan orang tersayang dengan penuh misteri.. sukar kita ungkapi. Siapa sangka.. penerbangan MH370 tu yang terakhir buat mereka.. Allah... tak terucap sangat rasa. Bagaimana keadaan si kecil semasa kejadian. Sedang tidurkah atau sedang menanges dipeluk erat oleh ibu bapanya. Bagaimana keadaan suami isteri... Bagaimana keadaan krew penerbangan yang saya pasti sehabis mungkin cuba menenangkan penumpang walaupun mereka tahu apa yg bakal terjadi.. Allah saja yang tahu..

Saya tak kenal Intan Maizura (isteri kepada Rain Hasnan - pramugara yang bertugas MH370) personally walaupun saya satu sekolah dengan kakaknya. Membaca luahan hati Intan Maizura di instagram memang betul betul menusuk perasaan. Bagaimana beliau sering berpesan pada suaminya di ketika pesawat disahkan telah hilang... Betapa kuatnya beliau.. kehilangan suami di dalam keadaan sarat mengandungkan anak kedua. Ya Allah.. sesungguhnya Tuhan itu maha mangetahui lagi maha mengasihani. Insyallah.. ada hikmah yang tertulis buat Intan dan anak anak. Insyallah.. Be strong Intan Maizura dan juga kesemua ahli keluarga krew dan penumpang MH370. Saya doakan mereka yang hilang ini di lindungi Allah SWT dan ditempatkan di antara orang orang yang beriman. Amin amin..

Di sertakan video yang saya ambil dari fb. 

Kalau baby selsema

Hari tu.. last month la kiranya, Hazel ada ponteng sekolah berminggu minggu. Sebabnya dia selsema dan batuk dan on off demam manja manja. Serius gua tak selesa nak kasi anak selsema gi sekolah. Kesian satu hal, satgi abes bebudak lain selsema jugak. Dah tu, bila nak baiknya.. baru nak baik, satgi berjangkit pulak. Baiklah duk rumah… memi jaga sampai baik.

Hazel ni baik… sayang sangat kat adik dia tu. Every morning mesti “good morning Ezra” sokmo. So masa dia selsema, gua n boss selalu laaa ingatkan dia.. cannot touch adik or kiss adik. Nanti berjangkit .. and dia pun macam paham. Ok… baca semula… macam paham. Dia punya angguk sambil cakap yes tu memang mengconvincekan… tp biasa la. Janji melayu… hahaahah..

Pantang lepa.. dia cium kepala adik. Kita cakap jangan.. dia bagi alasan “jayjel kiss hair adik saja”. Yer, kiss hair saja tau.. konon laa. Tak boleh kiss pipi adik, dia pi jadi kembar siam adik dia.. bercantum kepala pulak. Kesimpulan nak buat kat sini…. Ezra pun kena selsema. Yer… perkara yang bagi gua amat amat laaaa leceh kalau baby selsema.

Kesian sangat.. kejap2 bersin n keluar hingus. Hidung tu ada je hingus.. bila kering.. penuh lobang hidung. Haih la. Nak guna Vicks kanak kanak, sekali gua baca not suitable untuk baby 6 bulan ke bawah. Ezra baru 2 bulan.. memang la tak sesuai langsung. Gua nampak kat blog blog emak emak yang guna cara steamkan anak tu. Gua try… tp masa mandi tu. Mandi dalam air panas panas suam. Sambil budak tu dalam bath tub.. gua gosok gosok belakang dia.. n lepas mandi tu.. masa dok balut towel.. gua tepuk tepuk belakang dia. Doktor ajar gentelkan tisu n geli gelikan lubang hidung. Terus dia bersin.. memang berjaya sangat keluar macam macam. Tapi tido je.. memang bunyi srot sret.

Last sekali, terbaca pasal Baby Herbal Cream Tropika. Memang nekad nak try ni.. so call kedai yang ada jual kat KB ni. Sekali dia ata ada stok. Terus gi dengan kakak Jayjel. Tinggal sebotol jer. Balik tu.. petang tu lepas mandikan Ezra, terus gua sapu kat dada sikit n belakang. Juga kat perut betis n tapak kaki Ezra. Pastu gua pakai teori dahi jendul gua… gua letak bekas tu bawah hidung so that masa Ezra breath in tu.. terssedut la aroma aroma herbal cream tu. Cewah.. macam bijak pandai tak?

Memang puashati sangat sebab less than a week, memang terus baik dari batuk n selsema ni. Leganya hati.. memang puashati sangat2. Hazel pun gua kasi pakai ni. Sebelum tidur pun.. sapu lagi kat tapak kaki.. dada n belakang.Memang cepat baik selsemanya. Alhamdulillah sangat… Ni 1st time Hazel kena selsema n batuk batuk. Takut jugak kalau berpanjangan.

Sebab ni jugak laa gua nekad nak promotekan produk Tropika ni. 100% puashati. Tudia… boleh jugak guna as minyak telon ni. Bau pun sedap.. paling best, dikilangkan oleh bumiputera muslim kita. Gunakan tanpa was was gitu.

Nak beli boleh order eh. Klik gambar tu.. terus link ke fb gua. Ada banyak kegunaan dia. Basic kandungan dia minyak kayu putih, vco dan halia. Selamat dan halal. Nak makan pun boleh.. cuma tak tau laa jadi apa lepas makan tu. Hahaaha..

P/S : Ephyra masih boleh dibeli tau. Harga special lagi gitu… mcm biasa sms/ whatsapp 012-3531082.

Related Posts with Thumbnails